Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

İç Hastalıkları, içinde barındırdığı çok sayıda yan dal uzmanlık branşlarının koordinasyonunu sağlayan ve de genellikle kronik hastalıkların yönetimini üstlenen geniş yelpazeli bir uzmanlık alanıdır. Bu nedenle İç Hastalıkları, bir ya da daha fazla karmaşık, akut veya kronik hastalığa sahip erişkinlerin hem hastane hem de toplumdaki bakımından sorumlu olan ana tıbbi disiplin olarak öngörülür.

İç Hastalıkları Anabilim Dalı, klinik ve bilimsel bir disiplin olarak tıbbi bilgiyi, yöntemleri ve klinik becerileri üretir ve geliştirir. İç Hastalıkları uzmanlık alanı diğer uzmanlık alanlarından farklı olarak; multisistem sorunlu, kronik hastalığı olan erişkin ve geriatrik hastaların, ayaktan ve/veya yatarak tanı ve tedavisinin ve izlemin gerçekleştirildiği, tıbbın en geniş alanını oluşturmaktadır. Özel ilgi alanları çoklu morbidite, zor ve karmaşık tanısı olan hastalar olduğu kadar koruyucu, akut, kronik ve palyatif tıp uygulamalarıdır. İç Hastalıkları uzmanları hasta odaklı tanı, tedavi ve izlem yaklaşımları ile hastayı bir bütün olarak değerlendiren hekimlerdir.

Avrupa İç Hastalıkları Federasyonu, İç Hastalıkları uzmanlık branşını “Multisistem sorunlu hastaların tek adresi iç hastalıkları disiplinidir ve iç hastalıkları uzmanının koordinatör ve lokomotif görevi vardır” olarak nitelendirmektedir. Çoklu kronik hastalık yönetiminde İç Hastalıkları uzmanı lider görevi görür. İç Hastalıkları uzmanı ek olarak diğer disiplinlerle ilgili hastaların konsültasyonu ve yönlendirme görevini üstlenmiştir.

Ülkemizde sağlık hizmetlerinin büyük bir bölümü İç Hastalıkları uzmanlarınca yürütülmektedir. Kronik hastalıkların kişilerde çoklu sayıda olması, yaşam süresinin giderek uzaması bu nedenle geriatrik nüfusun giderek artması İç Hastalıkları uzmanlarının görev ve sorumluluklarını giderek arttıracaktır.


Tarihçemiz

Modern tıp eğitiminin nüveleri ilk olarak 14 Mart 1827 tarihinde Vezneciler’de Tulumbacıbaşı Konağında Tıphane adıyla atıldı. Beş yıl sonra Topkapı Sarayı’nın sahil kısmında bulunan üç koğuşlu Hastalar Odasında ayrıca Cerrahhane kuruldu.

Daha sonra Galatasarayın’daki Enderun Ağalarına ait binaya taşınılmasına karar verildi. Bina onarıldıktan sonra 1838 tarihinde Tıphane ve Cerrahhane, Galatasarayı tıbbiyesi olarak isimlendirdiğimiz binaya taşındı ve bir süre sonra eğitimleri birleştirildi. 1839’da II. Mahmut’un da bulunduğu bir törenle açılan ve adı “Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şâhâne” olarak değişen okul modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilir.Bu okul kurulduğundan beri askeri bir okuldu ve Fransızca eğitim veriliyordu. Gayri muslim öğrenciler ağırlıktaydı . Bu nedenle 1867 yılında bu Askeri Tıbbiye binası içinde Türkçe eğitim veren Sivil (Mülki) Tıbbiye kuruldu ve önce Ahırkapı’da daha sonra Kadırga’da çeşitli binalarda öğretime başlandı.

Tıp Mektebi 1903 yılına kadar Demirkapı Kışlasında öğretim yaptı.Tıp Mektebi 1894 yılında II. Sultan Abdülhamid tarafından yapımına başlanan Haydarpaşa’daki Sağlık Bilimleri Ünv.binamıza 1903 yılında taşındı. 1909 yılında Askeri ve Sivil Tıbbiyeler Haydarpaşa’da birleştirilerek İstanbul Darülfününü Tıp Fakültesi adı verildi.

İlk iç hastalıkları hocaları; Dahiliye ve tedavi hocası Uzm Dr Akil Muhtar bey, Uz. Dr. Neşet Ömer Bey , Uz. Dr. Süreyya Ali Bey dir.1925 yılında hocaların isteği ile ilk göç İstanbul yakasına olmuş.Klinikler Şişli Hamidiye Çocuk, Haseki, Cerrahpaşa, Gureba hastanelerine taşınmışlardır.Bu nakil çok kısa sürmuş ve Klınıkler tekrar Haydarpaşa ya taşınmıştır; taki 1933 yılında İstanbul Ünv. kuruluna kadar bu tarihten itibaren rektörlük bugünkü İ.Ü rektörlük binasında ,muhtelif iç hastalıkları Klınikleri de Şişli Etfal, Haseki tedavi klıniği, Haydarpaşa numune,Cerrahpaşa, Gureba hastanelerinde yapılandırıldı. Bu hastanelerde çalışan kurucu veya belli başlı hocalar Haydarpaşa Numune Hastanesinde Prof.Dr.Dr Akil Muhtar bey, Prof.Dr. Neşet Ömer Bey, daha yeni zamanlarda Dr. Müfid Ekdal, Vakıf Gureba hastanesinde Prof.Dr.Erich Frank, daha yeni zamanlarda Dr. Bedii Beler, Şişli Etfal Hastanesinde Prof.Dr. Suat Efe Haseki hastanesinde yine prof dr Akil Muhtar bey (Tedavi klınığını kurmuştur),,Dr Rıdvan Umar,Dr Hüseyin Usman son yıllarda ise Dr Remzi Koçagil ve Dr Mehmet Erdem sayılabilir.

Kısacası bugünün eğitim hastaneleri zaten Türk tıbbının ve iç hastalılarının mihenk taşlari idi.Her bir hastanenin tarihi Türk tıbbının tarihi ile özdeşleşmişti.Bugün gelinen noktada Sağlık bilimleri Üniversitesi çatısı altında birleştirilerek tarihi misyonlarının bir üniversite çatısı altında yürütmeleri sağlanmıştır.

15 Nisan 2015 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 27.03.2015 tarih ve 6639 sayılı Kanun gereğince kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesine yeniden Mektebi Tıbbiye-i Şahane adıyla hizmet vermek üzere tahsis edilmiştir. Tıp Fakültesi bünyesinde yer alan İç Hastalıkları Ana Bİlim Dalı 2017 tarihinde kurulmuştur. Kurucu Ana bilim Dalı Başkanı Abdülbaki Kumbasar’dır. Toplam 100 üzerinde öğretim üyesi ,700 cıvarında uzmanlık öğrencisi mevcuttur. Bünyesine bağlı 29 adet Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde iç hastalıkları klınikleri olarak ülke çapında hizmet sunmaktadır.

Akademik Kadromuz

Dr. Öğr. Üyesi GÜLŞAH BAYÇELEBİ
Dr. Öğr. Üyesi GÜLŞAH BAYÇELEBİ

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Tıp Fakültesi
Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Numune Kampüsü
İnönü Mah. Kahramanmaraş Cad.
Ortahisar/TRABZON

+90 462 333 00 30-31

+90 462 333 00 32

ichastaliklaritrb@sbu.edu.tr