Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR), temel olarak kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanı, tedavi ve rehabilitasyonunu uygulayan bilim dalıdır. Aynı zamanda kas iskelet sistemi dışında diğer sistemlere ait bazı fizyolojik ve anatomik yetersizliklerde de kişinin fiziksel, fonksiyonel durumunu, bağımsızlığını, yaşam kalitesini ve sosyal katılımını en üst seviyeye artırmak amacıyla her sistemin rehabilitasyonu uygular.

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanlık alanı kapsamına giren konular çok geniş olup romatizmal hastalıklardan ortopedik/ nörolojik/ pediatrik rehabilitasyona, kronik ağrıdan immobilizasyona, kardiyopulmoner rehabilitasyondan spor rehabilitasyonuna, amputasyon rehabilitasyonundan pelvik organ fonksiyon bozukluklarına kadar daha pek çok alanda tanı ve tedavide yer almaktadır.

FTR bilim dalı tüm yaş gruplarında özürlülüğe yol açan tıbbi durumların ve bunlara bağlı olarak oluşan hastalık halinin önlenmesi, teşhisi, tedavisi ve rehabilitasyonundan sorumludur. Akut bakım ünitelerinden toplumsal kurumlara kadar değişen farklı faaliyet alanlarında görev alır. Hastanın gereksinimine göre farmakolojik, fiziksel tıp modaliteleri ve rehabilitasyon gibi tedavi yöntemleri kullanarak invaziv ve non invaziv terapötik girişimler uygular.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ülkemizin donanımlı, araştırmacı, iyi iletişim kurabilen, temel insani değer ve sorumluluk sahibi, bilgi, beceri, tutum ve davranışlarında yetkin olan uzman hekim yetiştirmek amacıyla üst düzeyde teknolojik alt yapı ve geniş eğitici kadrosu ile çalışmaktadır.

Üniversitemizin, 16 ilde toplam 58 sağlık uygulama ve araştırma merkezi (SUAM) ile ortak kullanım anlaşması vardır.
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanlık eğitim süresi 4 yıldır. Bu süreye İç Hastalıkları (4 ay), Nöroloji (3 ay), Ortopedi ve Travmatoloji (1 ay), Radyoloji (1 ay), Kardiyoloji (1 ay), Göğüs Hastalıkları (1 ay) dallarındaki rotasyonlar dahildir.

Eğitimde “Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Sistemince” (TUKMOS) oluşturulmuş çekirdek müfredat esas alınmaktadır.
Anabilim Dalımız. uzmanlık eğitiminde müfredatta yer alan hastalıklarla ilgili klinik ve girişimsel yetkinliklerin kazandırılmasını amaçlamıştır. Uzmanlık eğitiminde yapılandırılmış eğitim teknikleri, uygulamalı eğitim teknikleri, bağımsız-keşfederek öğrenme teknikleri kullanılarak ve aynı zamanda eğiticinin eğitimi sağlanarak en yetkin uzman hekim yetiştirmek için çalışılmaktadır.

Tıpta uzmanlık eğitimi hizmetlerinde planlama, standartları belirleme, koordinasyon ve izleme görevleri için Dekanlık komisyonları oluşturulduğu gibi Anabilim dalımızın koordinatörlüğünde oluşturulan Tıpta Uzmanlık Eğitim komisyonlarımız eğitim satandart ve kalitesini artıran önemli hizmetlerdir.

FTR Anabilim dalımızın temel amacı uluslararası düzeyde bilgi, beceri ve donanıma sahip, etik değerleri özümsemiş, ülkesine, milletine faydalı hekimler yetiştirmektir.

Dünyada ilk Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanlığı 1920 yıllarında başlamıştır. 1. Dünya savaşı sonrasında cepheden gelen yaralı askerlerin oluşan fonksiyonel kayıplarını düzeltip, iyileştirmek ve kronik sorunlarının tedavisi, takibi için, bu alanda ilgilenecek hekimlere ihtiyaç ortaya çıkmıştır. Bu nedenle dünyada ilk olarak 1917 yılında Tıbbiye uygulamaları personeli olan Binbaşı Frank B. Granger’in liderliğinde, Amerika Birleşik Devletleri’nde 35 genel hastane ve 18 yerel hastanede “Fiziksel Rehabilitasyon hizmetler”i birimleri kurulmuştur.

Türkiye’de Fizik tedavi ve Rehabilitasyon çalışmaları ilk olarak askeri hastanelerde 1927 yılında (Bursa Askeri Hastanesi) başlamıştır. Daha sonra 1930 yılında Tıbbiye-i Mülkiye’de Fizikoterapi Enstitüsünün Ord. Prof. Dr. Osman Cevdet Çubukcu hoca tarafından kurulmasının ardından ilk yataklı Fizik Tedavi klinikleri 1945 yılında İstanbul’da hizmet vermeye başlamıştır. Yine 1945 yılında Ankara Cebeci kampüsünde “Fizik Tedavi ve Hidroloji Klinik ve Enstitüsü” adıyla, Prof. Dr. Nusret Şakir Dirisu başkanlığında FTR Anabilim kurulmuştur.

Prof. Dr. İsmet Çetinyalçın 1957 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Fizik Tedavi Enstitüsü ve Kliniği’nde ilk rehabilitasyon çalışmalarını başlatmıştır. Çetinyalçın 1961 yılında, kliniği tümüyle tıbbi rehabilitasyona uygun şekle getirdikten sonra adını Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon olarak değiştirmiş ve parapleji, hemipleji, poliomiyelit gibi hastalıkların rehabilitasyonuna başlamıştır. Bu, Türkiye’de Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon adını alan ilk kürsüdür. Ülkemizde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon branşının kurulmasında çok önemli hizmetleri olan değerli hocalarımızı saygı ve minnetle anıyoruz. 1981’de YÖK, Üniversite hastanelerindeki “Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon” kürsülerinin adlarını “Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı” olarak değiştirmiştir. Son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaşlı nüfusun artması ile FTR uzman hekimlerine ihtiyaç artmaktadır.

fizikseltiptrb@sbu.edu.tr