Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda, 0-18 yaş grubundaki tüm çocukların ayaktan ve yatarak tanı ve tedavisi yapılmaktadır.

Anabilim dalı bünyesinde:Yenidoğan (Neonataloji), Çocuk Alerji ve İmmünoloji ve Çocuk Endokrinoloji bölümleri hizmet vermektedir.

Misyon

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde iyi tanı koyabilen ve tedavi yapabilen, koruyucu hekimliği ve toplum sağlığını ön planda düşünen, etik değerleri gözeten yeterli hekimler yetiştirmek, , kaliteli sağlık hizmeti sunabilecek, çocukların sağlık bakım ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılayabilecek hekimler yetiştirmektir.

Vizyon

Çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında hasta odaklı klinik bakım, nitelikli sağlık insan gücü, bilimsel çalışmalar, tıp eğitimindeki başarısı ile bölgemizde ve ülkemizde önde gelen sağlık kuruluşlarından olmak.

İlkeler

• Hasta ve Çalışan Haklarına Saygılı
• Evrensel
• Bilimsel
• Kaliteli ve Verimli Hizmet
• Güvenilir Hizmet,
• Zamanında ve sürdürülebilir hizmet

1 Kasım 2016 tarihinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bünyesinde hastanemizde bir doçent ve bir yardımcı doçent ile hizmet verilmeye başlamıştır. Şu an anabilim dalı bünyesinde üç doçent ve bir yardımcı doçent öğretim üye kadrosuyla hizmete devam etmektedir.

Doç. Dr. İSMAİL TOPAL
Doç. Dr. FATMA HANCI
Doç. Dr. KEZİBAN ASLI BALA

ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ: Diabetesmellitus, obezite, tiroid bezi hastalıkları, paratiroid bezi hastalıkları, hipofiz bezi hastalıkları, kuşkulu genitalya, konjenital adrenal hiperplazisi, adrenal bezi hastalıkları, gonadal hastalıklar, puberte sorunları, boy kısalıkları, poliüriipolidipsi, beslenme sorunları ile kalsiyum ve D vitamini sorunları ilişkili hastalıklar çocuk endokrinolojisi bölümünün çalışma konularını oluşturmaktadır.

ÇOCUK İMMÜNOLOJİSİ VE ALERJİSİ: Astım, alerjik rinit, hışıltılı çocuk, egzema, ürtiker, kontakt dermatit, göz alerjisi, gıda alerjisi, ilaç alerjileri, böcek alerjileri, anaflaksi, herediteranjioödem, immün yetmezlikler çocuk immünolojisi ve alerjisi bölümünün çalışma konularıdır. Deri testleri, solunum fonksiyon testleri ile alerjik hastalıkların tanısal yaklaşımı yapılmakta, allerjenimmünoterapileri uygulanmaktadır.

NEONATOLOJİ: Üçüncü düzey yenidoğan yoğun bakım kapsamında çok düşük doğum ağırlıklı prematüre bebek izlemi, solunum sıkıntısı/yetmezliği olan yenidoğan bebekte mekanik ventilasyon ve nitrik oksit tedavisi uygulamaları, perinatalasfiksi ve hipoksikiskemikensefalopati, yenidoğan sarılığı, takibi neonatolojinin çalışma konularını oluşturmaktadır.

pediatritrb@sbu.edu.tr