Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Acil Tıp; hastaların acil durumlarının tanı ve tedavisinin hızlı bir şekilde yapılması için gereken bilgi ve becerilerin tamamını kapsayan bir tıp dalıdır. Ana bilim dalı olarak birincil amacımız hastane acil sağlık hizmetlerinde, Acil tıbbın görev alanı içindeki tüm hastalara öncelikle temel ve ileri düzeyde yaşam desteği verebilen; her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil yaklaşımı yapabilen; hayatı tehdit eden acil durumlarda tüm resüsitatif müdahale ve girişimleri yapabilecek yetkinlikte bir acil tıp uzmanı yetişmesini sağlamaktır.

Misyonumuz; tıbbi etik ilkelerinden ödün vermeden, hasta ve çalışan memnuniyeti ve güvenliğini ön planda tutarak, kalite standartlarına uyma gayreti içinde, çağdaş değerleri, bilimsel ilkeleri ve meslek ahlakını temel alarak, eğitim, araştırma ve sağlık hizmetlerini sürekli geliştirerek, gelişmiş teknolojiyle donatılmış tesislerimiz ve uzmanlaşmış kadromuzla kaliteli hekimlerin yetişmesine yardımcı olmak ve en güncel sağlık hizmeti sunmaktır.

Vizyonumuzda; Acil Tıp alanında uluslararası düzeyde bilgi seviyesine ulaşmış, yetkin, çağdaş, mesleki bilgisinin gerektirdiği kurallara bağlı kalarak ülkemizde acil sağlık hizmetlerinin düzeyini yükseltecek etik ve ahlaki değerlere sahip acil tıp uzmanlarının yetişmesi amaçlanmıştır.

İlkeler: İyi insan olma temelinde mesleğini icra etmekte olan Acil Tıp hekiminin vatan toprağının bölünmez bütünlüğüne inanarak insanımıza eşit hizmet sunması, evrensel tıbbi etik ve ahlaki değerlere uygun acil tıp uzmanı olmayı hedef edinmesi, hastalara ‘önce zarar verme’ sözüne uygun yaklaşım göstermesi, tüm meslek hayatı boyunca bilginin en güncelini insanına sunma çabası, ülkemizin Acil Tıpta sürekli gelişim göstermesine yardımcı olması ve mesleğin saygınlığını koruması, tüm sağlık mensupları ile iyi iletişim içinde olması ve çözüm üreten bir birey olmayı hedeflemesi yetiştirdiğimiz ve içinde bulunduğumuz Acil Tıp ABD’nın temel ilkelerini oluşturmaktadır.


Tarihçemiz

Acil tıp; tıp biliminin hem en eski hem en yeni dallarından biridir. Bugün bildiğimiz anlamıyla acil tıbbın temeli 1966 senesinde atılmıştır. O yıl, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'nin Travma ve Şok Komitesi, "Kazalara bağlı ölüm ve sakatlıklar: Modern toplumun ihmal edilmiş hastalığı" başlıklı bir rapor yayınladı. Bu raporda Vietnam’da yaralanan bir askerin New York’ta vurulan bir sivilden daha çok yaşama şansı olduğundan söz ediliyordu. Bu rapor, ülke çapında hasta ve yaralılara sunulan acil bakımın yetersizliğini vurgulamış ve tüm dünyada çok ses getirmiştir. Söz konusu deneyimin sivil yaşama aktarılması ile ABD'de ilk kez 1972 yılında Cincinnati Üniversitesi'nde acil tıp uzmanlığı programı, ayrı bir uzmanlık dalı olarak uygulamaya kondu ve buradan dünyaya yayıldı.

Ülkemizde ilk kez “Acil Tıp Uzmanlığı” Bakanlar Kurulu’nun 12 Nisan 1993 tarihli kararı, 30 Nisan 1993 tarih ve 21567 sayılı Resmi Gazete’de 93/4270 karar sayısı ile Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’ne eklenmiş ve “İlk ve Acil Yardım” adı ile bir ana dal kurulmuştur. 2002’de Acil Tıp Uzmanlarının aldığı ilk doçentlik unvanından sonra kısa sürede Türkiye’deki hemen tüm üniversitelerde Acil Tıp Anabilim Dalları kurularak uzmanlık eğitimine başlanmıştır. Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma hastanelerinde ise 2006 yılında ilk defa Acil Tıp Klinikleri kurularak uzmanlık eğitimi başlatılmıştır. 15 Nisan 2015 tarih ve 29327 sayılı Resmi Gazete’de ve 6639 karar sayısı ile “Sağlık Bilimleri Üniversitesi” adında Türkiye’nin yalnızca sağlık alanında eğitim veren ilk devlet üniversitesi kurulmuştur. SBÜ Hamidiye Tıp Fakültesi’ine bağlı program yöneticiliği olarak başlayan Acil Tıp ABD süreci 2020 yılı içinde SBÜ Trabzon Tıp Fakültesi’nin kurulması ile yeni bir dönüşüm yaşamıştır. SBÜ Trabzon Tıp Fakültesi Acil Tıp ABD bünyesinde ise hali hazırda iki Acil Tıp uzmanı Dr. Öğretim Üyesi görev almaktadır.

Akademik Kadromuz

Dr. Öğr. Üyesi ŞENOL ARDIÇ
Dr. Öğr. Üyesi ŞENOL ARDIÇ
Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA ÇİÇEK
Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA ÇİÇEK
Dr. Öğr. Üyesi ÖZGEN GÖNENÇ ÇEKİÇ
Dr. Öğr. Üyesi ÖZGEN GÖNENÇ ÇEKİÇ

Çalışma Konularımız

1) Acil serviste ultrasonografi kullanımı
2) Bölgesel toksikolojik olguların yönetimi
3) Resüsitasyon ve yeni teknolojik ürünlerin bu süreçte kullanımı
4) Asistan eğitiminde simülasyon ve kişiye özgü öğrenim modelleri
5) Görüntüleme yöntemlerinde diğer klinisyenlerle yorumlama uyumu
6) Deney hayvanları üzerinde yapılan ve önemli patolojilerin erken tanınmasında kit çalışmaları (Arrest hasta, mezenter iskemi gibi)
7) Sedoanaljezi uygulamarında hasta ve hekim memnuniyeti
8) Covid-19 hastalığında plazma tedavisinin erken dönemde verilmesinin etkinliği

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Tıp Fakültesi
Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Numune Kampüsü
İnönü Mah. Kahramanmaraş Cad.
Ortahisar/TRABZON

+90 462 333 00 30-31

+90 462 333 00 32

aciltiptrb@sbu.edu.tr