Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

VİZYONUMUZ

Bölgemizde ve ülkemizde insanımıza en iyi tıbbi ve insani hizmeti vermek ve tam donanımlı kadın doğum uzmanı yetiştirmektir.

MİSYONUMUZ

Öncelikli olarak bölgemizin kadın hastalıkları ve doğum alanında tüm ihtiyacını kanıta dayalı tıp perspektifinde, çağdaş ve yenilikçi bilimsel uygulamalarla yerine getirmek ve kadın doğum uzmanı yetiştirmektir.

YER VE KAPASİTE

Kadın hastalıkları ve Doğum Ana Bilim dalı polikliniğinde öğretim üyeleri, uzman doktorlar ve araştırma görevlilerince poliklinik hizmeti verilmektedir. Poliklinik bünyesinde 3 normal gebe ve 1 yüksek riskli gebelikler polikliniği, 3 Jinekoloji ve 1 Jinekolojik onkoloji polikliniği’de mevcuttur. Perinatoloji servisi, Jinekoloji servisi, lohusa servisi, 6 yataklı yoğun bakım servisi, 10 yataklı doğumhane. 4 odalı bir ameliyathane bulunmaktadır. Toplam yatak kapasitesi 60’dır.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ EĞİTİM SÜRECİ

Tıpta uzmanlık sınavı (TUS) ile alınmaktadır. Her TUS döneminde ihtiyaca göre araştırma görevlisi alınmaktadır. Araştırma görevlilerinin eğitim süresi 4 yıldır.
Uzmanlık eğitimi süresince Anestezi, genel cerrahi, üroloji ve patoloji rotasyonları yapılmaktadır.

Klinikte ki araştırma görevlileri için eğitim programı yıllık olarak düzenlenmekte, öğretim üyeleri ve araştırma görevlilerine dağıtılmaktadır.

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ SAĞLIK BAKIM HİZMETLERİ

Gebe polikliniğinde

Antenatal bakım amaçlı 3 adet gebe takip polikliniğimiz bulunmaktadır. Cumartesi günleri de poliklinik hizmeti verilmektedir. Poliklinik biriminde 10 adet hemşire ve 9 adet sekreter görev yapmaktadır. NST ünitemizde 4 adet NST birimi bulunmaktadır. MHRS sistemi ile randevu alan hastalarımız randevu aldıkları saatler sıra için beklemeden muayene olma imkanı bulmaktadır.

Gebe takip polikliniğinde gebelik takibi, ikil ve üçlü test, 20. Haftada ayrıntılı ultrasonografi, perinatal enfeksiyon taraması, 32. Haftada doğum öncesi izin işlemleri, gebeliğin son ayında NST ile bebeğin izlemi, geçirilmiş sezaryen operasyonu olan gebelere ile muayene ve izlemlerine göre sezaryen randevusu hizmetleri verilmektedir.
Normal gebeliğin takibi yanı sıra, gebelikte şeker hastalığı, annede kronik hipertansiyon, ileri yaş, gelişme geriliği, bebeğin amnion suyunun az ya da fazla olduğu riskli gebeliklerin takibide gebe takip polkliniğinde yürütülmektedir.

Gebe okulu:

2018 yılından beri gebe eğitimi ve doğuma hazırlık için hizmet veren gebe okulumuzda kadın doğum uzmanı, ebe/ hemşire, fizyoterapist, psikolog, diyetisyen ve sosyal hizmet uzmanı görev yapmaktadır.

Gebe okulumuzun gebe polikliniği koridorunda gebe karşılama birimi bulunmaktadır. Bu birimde anne adayların kayıtları yapılarak ön bilgilendirme eğitimi verilmektedir.
Grup eğitimleri için ayrıca 2 adet eğitim salonumuz bulunmaktadır. Gebe okulumuzda gebelik öncesi, gebelik süreci, doğum ve doğum sonrası süreçle ilgili hem sözel hem de uygulamalı eğitimler yapılmaktadır. Anne adaylarının sağlıklı ve bilinçli hamilelik geçirmeleri, ailelerine de bilgi desteği sağlamak amaç edinilmiştir.

Grup eğitimleri haftanın iki günü verilmektedir. Arzu eden anne adayları eşleri ya da yakınları ile eğitime katılabilmektedirler. Dört haftalık eğitim sonrası anne adaylarına sertifika verilmektedir. Hastane turu düzenlenerek doğum salonu anne adaylarına tanıtılmaktadır. Doğum yapacakları odaları görmeleri ve doğum ekibi ile tanışmaları sağlanmaktadır.

Gebe okulu eğitim programımız:

Üreme organları ve gelişimi,
Gebelikte ve lohusalıkta beslenme
Gebelikte sık görülen problemler
Doğum korkusu ile mücadele
Gebelikte oluşan Fizyolojik değişiklikler
doğum ağrısı ile baş etmek için ilaç dışı yöntemler
Doğumda nefes teknikleri,
Ağrısız doğum için anestezi yöntemleri
Doğum süreci ve evreleri
Lohusalık dönemi ve bebek bakımı
Yenidoğan Bakım / Problemleri
Ev- Çanta – Hastane hazırlığı
Anne sütü – Önemi Doğru emzirme teknikleri
Üreme sağlığı ve aile planlaması yöntemleri

Doğum salonu:

Doğum salonunda 14 kadın doğum uzmanı 16 ebe, 4 personel ve 1 sekreter görev yapmaktadır.

Hastanemizde tüm doğum odaları tek kişilik TDL (Travay-doğum-lohusa) odasıdır. 8 adet TDL odası bulunmakta tamamında tuvalet ve banyo mevcuttur. Refakatçi yatağı olabilen koltuk ve televizyon bulunan odalarda sancı, doğum, iyileşme ve lohusalık sürecinin geçirilmektedir. Her TDL odasında anne adayının ayakta, yerde ve pilates topu ile egzersiz yapabileceği alan ve tutunma barı bulunmaktadır. Doğumu kolaylaştıracak egzersizlerin yapılabilmesi için görsel ve video ile bilgilendirmeler her TDL odasında bulunmaktadır. TDL odalarında yenidoğanın bakımının yapılması için radyant ısıtıcı bulunmakta ve bebeğin stabilizasyonu ve resusitasyonu için gerekli düzenlemeler bulunmaktadır.
Bir adet suda doğum ünitemiz bulunmaktadır. Suda doğum ünitesi ve diğer TDL odalarında müzik terapisi sağlanmakta ayrıca aroma terapi uygulanmaktadır. Her gebeye bir ebe eşlik etmektedir. Tecrübeli ebe ekibimiz doğum salonuna yatıştan anından itibaren gebenin takibini birebir yapmaktadır.

Gebenin travay izlemi, doğumu ve doğum sonrası en az iki saat postpartum takibi tek kişilik TDL odalarında yapılmaktadır. Ayrıca uygun olan her hasta için refakatçi kabulü yapılmaktadır. Bu odalarda anne adayı mahremiyetine saygılı ev ortamına benzer ortamda refakatçisi ile bir arada kalabilir. Televizyon izleyebilir, pilates topu ile egzersiz yapabilir, duş alabilir dini vecibelerini yerine getirebilir. Sancı sürecinde annelerimize çorba, hoşaf, yoğurt, muhallebiden oluşan travay diyeti verilir aç ve susuz bırakılmaz. Doğum ağrısını hafifletmek için nefes teknikleri, masaj, dikey pozisyonda gezmek, hidroterapi, müzik eşliğinde dans uygulanır. Uygun gebelerimize epidural anestezi ile ağrısız doğum yaptırılır. Doğum başladıktan sonra anne adayımız kendi odasında, doğum masasına dönüşen yatağında doğumu gerçekleşir.

Hastanemiz anne ve bebek dostu hastanedir. Anneye lavman, suni sancı ve epizyotomi (doğum sırasında perine kesisi) ve sezaryen tıbbi gerekçe olmadığı sürece uygulanmaz.

Kliniğimizde aylık doğum sayısı ortalama 400 dür ve kliniğimizin 5 aylık primer sezaryen oranı Türkiye ortalamasının çok altında ve %18’ dir. Hastanemizde doğumlarda göbek kordonu geç klempe edilmekte ve bebek doğar doğmaz erken ten tene temas sağlamak üzere annenin kucağına verilmektedir. Anne bebek bağlanması açısından altın değerde olan bu ilk 1 saatlik temas sırasında ilk emzirme eğitimi de verilmektedir.

Perinatal merkez

Kliniğimiz yüksek riskli gebelikler ile düşük ağırlıklı bebeklerin takip ve tedavi edildiği perinatal merkez olarak 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir. Maternal ve fetal açıdan yüksek riske sahip olan gebelerin tedavileri kliniğimizde verilmektedir. Trabzon ve çevre illerden sevk alan referans hastane konumundadır. Perinatal tanı ve tedavi ünitesinde ileri düzey fetal tanı (özellikli-detaylı ultrasonografi, fetal ekokardiyografi) fetal girişimsel işlemler ( koryon villus biyopsisi (CVS), amniosentez) yapılmaktadır.

Yenidoğan ünitesi

Yenidoğan bakımı birinci basamak yoğun bakımda 9 yatak, 2. Basamak yoğun bakımda 24 yatak ve 3. Basamak yoğun bakımda 20 adet olmak üzere toplam 45 yataktan oluşmaktadır. Yatak kapasitesi olarak doğu Karadeniz bölgesine hizmet veren en büyük klinik olma özelliğine sahiptir. Üç adet yenidoğan uzmanı bulunmaktadır.

Özellikli hizmetler:

Suda doğum

Suda doğum, doğuma özel tasarlanmış sıcak su dolu bir küvet içerisinde gerçekleştirilen bir doğum yöntemidir. Bu yöntem hem 37 ⸰C sıcak suda hidroterapi yoluyla anneyi rahatlatmakta, hem de bebeğin anne karnında 9 ay alışık olduğu ortamdan çıkışında adaptasyonu kolaylaştırmaktadır.

Kimler aday olabilir?

370/7 ve 416/7 hafta arasında olan ve komplike olmayan gebelik seyri olanlar aday olabilir. Daha önce normal doğumu olan, tekil ve baş prezente olan gebelikler için uygun olabilir.

Kimler için uygun değildir?

Gebelik seyrinde anne ya da bebekte riskli durumun var olması, postterm gebelikler, çoğul gebelikler için uygun değildir.

İnfertilite:

İnfertilite (kısırlık), çiftlerin korunmaksızın ve düzenli olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen, 1 yıl boyunca gebe kalamamalarıdır. %30 kadınsal, %30 erkeksel, %40 her iki cinse ait nedenlerden dolayı olur. İnfertilite polikliniğimizde kadınsal faktörler araştırılmaktadır. Ayrıca erkeğe ait faktörlerin araştırıldığı Üroloji polikliniğimiz de mevcuttur. Hastalarımızın eşleri üroloji polikliniğinde muayene, tetkik ve tedavi olabilmektedir. İnfertil çiftin değerlendirilmesi için her iki eşin de değerlendirilmesi gerekmektedir. İnfertilite polikliniğine isteyen herkes muayene olmak ve danışmanlık almak için başvurabilir. Ancak bazı testler ancak adet döneminin belli dönemlerinde yapılmalıdır.

Genellikle hormon düzeyine bakılmakla birlikte hastanemiz laboratuvarlarında çalışılan ve gerekli görülen tüm tetkikler yapılabilir. Hormon profili adetin 2. ya da 3. gününde yapılması gerekir. ultrasonografi, gerekliliğine hastanın şikayetleri dikkate alınarak ve muayene sonucunda doktor tarafından karar verilir. Transvajinal (vajina yoluyla) ya da transabdominal (karından) USG uygulanarak kadın iç organlarının durumu hakkında bilgi sahibi olunur.

Tanı ve Tedavisi Yapılan Hastalıklar:

Ovulasyon İndüksiyonu (Yumurta Uyarımı),
İntrauterin İnseminasyon (Rahim İçi Sperm Aşılama),
Ayaktan yapılan testler sonucunda doktor düzeltilebilir bir sorun (Endometriyal polip, uterin septum, tubal tıkanıklık, myoma uteri, intrauterin sineşi, over kisti…) olduğuna karar verirse operasyon önerir.
Üreme çağı dönemindeki kadınları etkileyen endometriosis hastalığı da medikal veya cerrahi olarak tedavi edilmektedir.

Yataklı tedavi hizmetleri:

Jinekoloji, obstetri, perinatoloji ve lohusa servisleri olmak üzere 60 yatağımız bulunmaktadır. Perinatal merkez vasfı bulunan kliniğimizin 6 yataklı perinatoloji yoğun bakımı bulunmaktadır. Yataklı servislerimizde tüm odalarımız tek kişiliktir.

Anne dostu ve bebek dostu hastane vasfı olan kliniğimizin anne dostu hastane kapsamında 7 adet TDL odası bulunmaktadır. TDL odaları doğum sürecinin takip edildiği tek kişilik içinde banyo tuvaleti bulunan doğum odalarıdır. Anne adayları tek kişilik odalarda refakatçıları eşliğinde uzman hekim ve tecrübeli ebe kadrosu eşliği ile doğum sürecini yaşamaktadırlar.

Ameliyathanemizde bir jinekoloji, bir sezeryan ve bir acil odası olmak üzere üç adet ameliyat odamız bulunmaktadır.

KADIN HASTALIKLARI LE İLGİLİ TANI VE TEDAVİSİ YAPILAN HASTALIKLAR

Kliniğimizde kadın hastalıklarına ait her türlü hastalık iler düzey teknikler kullanılarak bilimsel, modern ve konforlu yöntemlerle tedavi edilmektedir. Kliniğimiz aynı zamanda sağlık turizmi kapsamında yurtdışı hastalara da sağlık hizmeti sunmaktadır.

Kliniğimizde tedavisi yapılan hastalıklar arasında mentrüasyon komplikasyonları (ağrılı adet görme, premenstrüel sendrom gibi), anormal uterin kanamalar (menopoz öncesi ve sonrası dönemde), dış genital organlara ve vajinaya ait hastalıklar (bartolin kisti, siğiller, vajinal enfeksiyonlar), rahim ağzına ait hastalıklar (kistler, enfeksiyonlar, yaralar), yumurtalık ve tüplere ait hastalıklar (kistler, dış gebelikler), rahim, idrar torbası ve vajinanın sarkması, idrar kaçırma ve enfeksiyonlar sayılabilir.

Özellikli işlemler

• Genel jinekolojik (kadın hastalıkları) muayene (3 ve 4 boyutlu ultrasonografi) ve taramanın (smear ve HPV taramaları) yanında her türlü jinekolojik (kadın hastalıkları) şikayet ve semptomların tanısal ve tedavi işlemleri ile birlikte özellik arz eden hasatlıklarda da ileri düzey cerrahi ve medikal tedaviler de sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

• Bu özellikli hastalıkların tanı ve ileri düzey tedavileri arasında vulvar, servikal ve endometrial biyopsiler, idrar kaçırmanın ayırıcı tanısında önemli bir test olan ürodinamik testler,

• uterin (rahim) içi patolojilerin hızlı ayırıcı tanısında en gelişmiş yöntem olan ofis histeroskopi (rahim içinin görüntülenmesi),
• tanısı konulmuş jinekolojik hastalıkların ameliyathane şartlarında tedavileri amacıyla tanısal ve operatif histeroskopi, laparotomik (açık) ve laparoskopik (kapalı) cerrahiler,

• histerektomi, myomektomi, salpenjektomi, ooferektomi, tüp ligasyonu,
• pelvik organ sarkması ve ürojinekolojik hastalıklara yönelik operasyonlar (idrar kaçırma, rahim sarkması, idrar torbası sarkması),
• endometrioma (çikolata kisti) ve derin endometriozis hastalığı cerrahisi,

• tüm over (yumurtalık) kistleri, anormal yerleşimli ya da büyüklükteki myomlar,

• tubo-ovarian (tup ve yumurtalıkların) abselerin her türlü cerrahi (vajinal yoldan, operatif laparoskopik (kapalı), abdominal (açık) yöntem ile) ve medikal tedavisi deneyimli hekimler tarafından yüksek başarı oranı ile yapılmaktadır.

• Aynı şekilde uterus (rahim) içi polip, myom gibi kadın sağlığını ve hayat kalitesini bozan hastalıkların da tedavisi operatif histeroskopik (kapalı) yöntemle gerçekleştirilmektedir.

A) Açık (laparotomik) Ameliyatlar: Histerektomi (rahim alınması), Myomektomi (myom alınması), Salpingooferektomi (tüplerin ve yumurtalıkların alınması)

B) Ürojinekolojik Ameliyatlar: İdrar kaçırma ameliyatları: TOT, TVT, Burch, Paravajinal Onarımlar; Organ sarkması ameliyatları: Uterin desensus (rahim sarkması) ameliyatı, Vajinal yolla histerektomi (rahim alınması), Sistosel (idrar kesesi sarkması) ameliyatı, Rektosel, enterosel (barsak sarkması) ameliyatları

C) Kapalı (Laparoskopik) Ameliyatlar: Laparoskopik histerektomi (kapalı rahim alınması) ameliyatları, Laparoskopik myomektomi (kapalı myom alınması) ameliyatları, Laparoskopik salpenks ve over (tüp ve yumurtalık) operasyonları, Laparoskopik salpenjektomi (kapalı tüp alınması) ameliyatları, Laparoskopik ooferektomi (kapalı yumurtalık alınması) ameliyatları, Laparoskopik over kist eksizyonu (kapalı yumurtalık kisti alınması) ameliyatları, Laparoskopik sterilizasyon (kapalı tüplerin bağlanması) ameliyatları

D) Histeroskopik ameliyatlar (rahimin içerisine özel ışıklı kameralar eşliğinde girilerek yapılan ameliyatlar: Histeroskopik polip alınması, Histeroskopik myom alınması, Histeroskopik sineşi (yapışıklıkların) açılması

E) Labioplasti ameliyatları, vagina şekillendirici ameliyatlar, Bartholin bezi ile ilgili ameliyatlar (Bartholin kistinin alınması, Bartholin absesi boşaltılması

Tüm hastalarımız, gerek konservatif gerekse de medikal ve cerrahi tedaviler konusunda bilgilendirilmekte ve en uygun tedavi uzman kadromuz tarafından düzenlenmektedir.

Nasıl muayene olabilirim

Poliklinik muayenesi için telefon ile (182 numaralı telefondan) ya da internet üzerinden (MHRS-merkezi hastane randevu sistemi) randevu alarak randevu saatinizde muayene olabilirsiniz. Randevu alınmadan yapılan poliklinik başvurularında da hastalarımız gün içerisinde muayene olabilmektedirler. Ayrıca acil durumlarda hastanemizde bulunan Kadın -Doğum Acil servisine 7/24 başvurabilirsiniz.



Tarihçemiz

Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Eğitim Kliniği 2018 yılındaProf. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin başkanlığında; Dr. Ögr. Üyesi. Recep Erin, Dr. Öğr. Üyesi Deniz Kulaksız, Dr. Öğr. Üyesi Kübra Baki Erin’den oluşan eğitim kadrosu tarafından kuruldu. Bünyesinde 4’ü öğretim üyesi olmak üzere, 16 uzman doktor, 1 perinatoloji yan dal uzmanı ve 1 jinekolojik onkoloji yan dal uzmanı ve 6 asistan doktor ile hizmet vermektedir.

Kadın hastalıkları ve doğum kliniği 2012 yılından itibaren Kanuni eğitim ve araştırma hastanesi bünyesinde hizmet kliniği ve 2018 yılından itibaren de eğitim kliniği olarak faaliyet göstermektedir. Kanuni eğitim ve araştırma hastanesi numune kampüsünde yer alan kadın hastalıkları ve doğum kliniği hem poliklinik hem de yataklı servisleri bulunmaktadır. Polikliniğimizde 3 adet gebe ve 3 adet jinekoloji polikliniği, 1 adet perinatoloji ve 1 adet jinekolojik onkoloji polikliniği bulunmaktadır.

Kadın hastalıkları ve doğum acili bulunmaktadır. Poliklinikte gebelik izlemi, riskli gebelik takipleri, jinekolojik endoskopi, infertilite, androloji ve menopoz üniteleri ile çalışmalarını sürdürmektedir. Maternal fetal tıp ünitesi de riskli gebelik, noninvazif ve invazif perinatal tanı üniteleri ile en çağdaş şekilde hizmet vermektedir. NST odası ve kolposkopi odası bulunmaktadır. Ayrıca günübirlik müdahale odasında genel ve lokal anestezi altında biyopsi işlemleri yapılmaktadır. Gebe polikliniği hizmeti yanı sıra gebe okulu hizmeti bulunmaktadır. İnfertilite polikliniği ve androloji laboratuarı kapsamında infertilite tedavisi yapılmaktadır.Jinekolojik onkoloji, perinatoloji konseyleri yapılmaktadır. Üreme endokrinolojisi alanında androloji ünitesi bulunmaktadır.

Akademik Kadromuz

Dr. Öğr. Üyesi KÜBRA BAKİ ERİN
Dr. Öğr. Üyesi KÜBRA BAKİ ERİN

Çalışma Konularımız

Klinikte her hafta Cuma günleri eğitime ayrılmıştır. Cuma günleri haftalık Jinekoloji, Obstetrik,Yüksek Riskli Gebelikler ve Poliklinik olguları sunulur ve tartışılır.

Belirlenmiş seminerler ilgili öğretim üyeleri veya araştırma görevlilerince sunulur. Asistan eğitim programı çerçevesinde asistan eğitimleri teorik ve pratik olarak titizlikle yürütülmektedir.

Üreme endokrinolojisi ve infertilite ünitesi Çarşamba günleri, jinekolojik onkoloji ünitesinin Perşembe günleri ve perinatoloji ünitesinin pazartesi ve Perşembe olmak üzere haftalık toplantıları mevcuttur.

Aylık morbidite-mortalite, jinekopatoloji ve doğum-neonatoloji toplantıları da gerçekleştirilmektedir.

Klinik bünyesinde her türlü açık ve kapalı operasyonlar gerçekleştirilmektedir.

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Tıp Fakültesi
Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Numune Kampüsü
İnönü Mah. Kahramanmaraş Cad.
Ortahisar/TRABZON

+90 462 333 00 30-31

+90 462 333 00 32

kadinhastaliklaridogumtrb@sbu.edu.tr