Tanıtım
Klinik hasta takibinin yanı sıra her gün yoğun bakım vizitleri, Her iki kampus hastane geneline konsültasyon hizmetleri sunulmaktadır. Hastanemizde bulunan yara bakım ekibine eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmektedir.
Kliniğimizde Enfeksiyon kontrol komitesi hemşireleri sürveyansın yanında günlük olarak tüm yoğun bakımlar, dezenfeksiyon-sterilizasyon ünitesi, ameliyathaneler, doğum salonları gibi kritik alanların takibini yapmaktadır. Uygun görülen aralıklarla ve takiplerde görülen eksikliklere göre hastane geneline enfeksiyon kontrolüne ilişkin eğitimler verilmektedir. Eğitim dönemi eylül ve haziran ayları arasındadır. Hastanemizde “Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği Sertifikasyon programı" vardır.
Haftada iki gün makale, güncel rehberler ve hasta başı olgu tartışımı şeklinde asistan eğitimine ek olarak haftada bir gün uygulamalı klinik mikrobiyoloji, antibiyotik yönetimi ve dezenfeksiyon sterilizasyon antisepsi konulu eğitim verilmesi planlanmıştır. Asistan rotasyonları Tıpta Uzmanlık Yönetmeliğine uygun şekilde ve sürede uygulanmaktadır.
Amaç
Anabilim Dalımızda, Sağlık Bakanlığı, Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü, Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma Komisyonu “EHKM Çekirdek Müfredatı”na paralel olarak, “EHKM alanındaki temel bilgilere sahip, laboratuvar ve klinik girişim becerilerini kazanmış, etkin iletişim kurabilen, bilgiye erişim ve sunum becerilerini kazanmış, etik kuralları benimsemiş EHKM uzmanı” yetiştirme ilkesine dayalı eğitim hedeflenmektedir.
Vizyon
Enfeksiyon hastalıkları alanında araştırmalar sonucunda tanı, tedavi ve korunma alanlarında yenilikçi bilgiler kullanılarak, bilimsel gelişmelere katkıda bulunmak ve bu alanda saygın bilim insanları ve uzmanlar yetiştirmektir.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji kliniği ülkemizde kurulmuş ilk uzmanlık dallarındandır. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanlık alanı tarihsel süreçlerde farklı isimler ile anılmıştır. 1928 yılında Bakteriyoloji; sonrasında Bakteriyoloji ve İntani Hastalıklar, İntan Hastalıkları ve Mikrobiyoloji, Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları ve 1983 yılında Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji adını almıştır. Tarihsel süreç incelediğinde Osmanlı İmparatorluğu döneminde emraz-ı intaniye adı ile kliniklerin olduğu, bu alanda kitaplar (emraz-ı intaniye ve tufeyliye) yazıldığı görülmektedir. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji kliniklerinde verilen eğitimlerden hastane içi ve küresel salgın yönetimi son yıllarda toplum sağlığını ciddi şekilde etkileyen covid-19 salgınında da önemi bir kez daha vurgulandığı gibi uzmanlık alanımızın önemli bir bileşenidir.
Hastanemiz Numune Kampüsü ilk olarak 250 yatak ile 1947 yılında hizmete başlamıştır. Hastanemize 2005 yılında uzman yetiştirme yetkisi verilerek, Eğitim ve Araştırma Hastanesi statüsü kazandırılmıştır. İlimiz Yomra İlçesi Kaşüstü yerleşkesinde yapımı tamamlanarak hizmete giren sağlık tesisi ile Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2012 yılında tek çatı altında birleştirilerek Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi adı altında iki ayrı kampüs şeklinde hizmet vermeye başlamıştır.
Sağlık kuruluşumuz günümüzde, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Eğitim ve Araştırması adıyla, 665 Tescilli yatak sayısı ile Kaşüstü Ana Bina Kampüsü ve Numune Ek Bina Kampüsü olmak üzere iki ayrı hizmet binasında sağlık hizmeti sunmaktadır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlüğü ile imzalanan protokolle eğitim ve araştırma hastanelerinin birlikte kullanılması protokolü kapsamında, sağlık tesisimiz 2016 yılında Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi olmuştur.
Akademik Kadromuz

Dr. Öğr. Üyesi ÖZLEM BAYRAKTAR SARAL
Eğitim Faaliyetlerimiz
...
Çalışma Konularımız
-
ÖZEL KONAK ENFEKSİYONLARI
-
HASTANE ENFEKSİYONLARI
-
HASTANELERDE ENFEKSİYON KONTROL ÖNLEMLERİ
-
SEYAHAT KAYNAKLI ENFEKSİYONLAR
-
HASTANE EPİDEMİYOLOJİK ÇALIŞMALAR
-
ANTİBİYOTİK KULLANIMI UYGULAMALARI
-
YARA BAKIM UYGULAMALARI
-
AŞI UYGULAMALARI
-
ANTİMİKROBİYAL PROFLAKSİ UYGULAMALARI
-
DEZENFEKSİYON STERİLİZASYON ASEPSİ UYGULAMALARI
-
HASTA ÖRNEKLERİ KLİNİK MİKROBİYOLOJİK İNCELEMELER
-
TOPLUM KÖKENLİ ENFEKSİYONLAR
-
SALGIN ANALİZİ
Erişim Bilgilerimiz
![]() |
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Tıp Fakültesi Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Numune Kampüsü İnönü Mah. Kahramanmaraş Cad. Ortahisar/TRABZON |
![]() |
+90 462 333 00 30-31 +90 462 333 00 32 |
![]() |
enfeksiyontrb@sbu.edu.tr |